Azbeszt hullámpala tömege

EüM rendeletben külön fejezet szól az azbesztmentesítésről. A palabontást nem kell az ÁNTSZ-nek bejelenteni, hanem a cégnek, mely a bontás végzi, ilyen engedéllyel kell rendelkeznie. A víz- és szennyvízvezetékekben is nagy mértékben használták az azbesztcement csöveket és idomokat.


Az építészetben azbesztcement tetőfedő pala volt használatban. Az apró szemű azbesztet vakolóhabarcshoz is keverték. Alacsony önsúly – a hullámpala alkalmazás nem igényel nagy beru- házást a tetőszerkezet kialakítása során, megkönnyíti és gyorsítja a sze- relést. MSZ – EN szabvány szerinti Aépítő - anya gok közé van sorolva.


Nincsenek vegyi összetevői – az azbeszt palák környezetbarát kivál-. Sokáig népszerű építőanyag volt, ma inkább szabadulnánk tőle. Az ipari használat mellett lakó- és középületek tömegeiben lelhetők fel a tüdőrák kialakulásában vezető szerepet játszó szigetelőanyagok, a különböző azbesztszármazékok. Mit kell tudni róla, és hogyan szabaduljunk meg tőle?


Azbeszt pala bontást tervez? Hívja palatető most szakértőnket! Házunk szépségét nagyban befolyásolja a tetőelemeink típusa.


A természetes palatető nagyon szép, ugyanakkor drága megoldás. A 60-as évektől egy olcsó és akkor korszerűnek számító módszert használtak nagyszámban Magyarországon. Ezek azbeszttartalma százalék körüli, és ha a víz lágy, azbesztszálak tömegét sodorhatja ki a csövekből. Az azbesztpala jelentette a megoldást. A korszerű , csak százalékos azbeszttartalmú pala tetőcserép nem jelent olyan mértékű veszélyt, mint a korábbi, százalékos.


Utóbbiból a szél, az eső is kihordta a . A tetőfedésre használt azbesztpala gyártását is betiltották, s világszerte programok indultak el ezen anyagok kiváltására, az épületek azbesztmentesítésére. A 60-as években terjedt el az azbesztpala Magyarországon, hullám- és síkpala kivitelben. Hullámpala esetén benyomott kóddal rendelkezik a termék. Egyébként az azbeszt az ami rák keltő ha por formájában bejut a tüdőbe,de nem ojan veszélyes mint ahogyan azt terjesztik. Voltam a Cembrit képzésein ( pala ). Csak engedéllyel rendelkező hulladékkezelők vehetik át.


De azt ne kérdez hogy pontosan mennyi kilója, mert az átvevőnként változik. A válaszíró -ban hasznos válaszokat ad. A bontásból megmaradt, azbeszt tartalmú hullámpala megfelelő lerakásáról is gondoskodni kell.


Nem könnyű feladat, ezért gondoltam, hogy egy naplóbejegyzés erejéig megosztom a tapasztalatokat az erre járókkal. Szórt formában iparosított épületek . A klasszikus építészet tiszta elvekre épül, amelyhez a klasszikusan elegáns megjelenést nyújtó építőanyagok használata is jól illeszkedik. Az Eternit az elegancia hazájából származó fedési módjával, a sarkított négyzet fedéssel készülő tetői ezt a klasszikus szépséget képviselik.


Az elöregedett palatetők bontási költsége egy-egy családi ház esetében akár több százezer forintba is kerülhet, mert az azbesztes pala veszélyes. Kis fajlagos súlya miatt nem terheli meg a régi tetőt, továbbá a fal- és egyéb szegélyezések a fedőlemez függőleges felvezetésével bádogozás nélkül . Namost, ha a meglévő homlokzati rajzon látszik, hogy a tető anyaga pala , a tervezetten pedig, hogy cserép, akkor a palának valahová el kell tűnnie. Tény : az azbeszt bányászatánál és főleg a gyári feldolgozásánál dolgozni nem életbiztosítás (azbesztózis, ami hasonló a szilikózishoz ). Egyéb kevert csomagolási hulladékok. Jelenleg az egyetlen megfelelő és a jogszabályokat sem sértő módszernek az tűnik, ha meghagyjuk és valamilyen formában felújítjuk a régi palafedést.


Ha nem bolygatjuk, nem mozgatjuk a régi palát, az azbesztszálak nem szakadnak fel, és nem kerülnek a levegőbe. Ezért minden olyan megoldás szóba jöhet, amely a .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése