Fagyhatár alapozás

A fagyhatár alatti alapozási mélységgel el lehet kerülni a fagykárt, ami a viszonylag kis terhelésű építményeknek a jéglencsék emelő-feszítő hatása miatti károsodásában mutatkozik meg (3. ábra). A jéglencsék képződésének a lehetőségénél vizsgálni kell a talajvízszint helyzetét, a kapilláris vízszintemelkedés . Csak a felszínközeli humuszos talajt, feltöltést távolítják el, s egy jól tömörített (szemcsés) ágyazati rétegre helyezik el az útpályaszerkezethez hasonló vasalt betonlemezt, amelynek alsó síkja a fagyhatár felett marad. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Fagyhatár Az a talajszinttől számított talajmélység, ahol a talaj az adott területen szokásos leghidegebb hőmérséklet esetén sem fagy át. Magyarországon ez az érték 50cm körüli.


Ennek azért van jelentősége, mert fizikából tudjuk, hogy fagyás közben a víz térfogata megnő, és ha az alap alá jutott nedvesség megfagy, az az egész épületet meg tudja mozgatni, és ettől repedések jelenhetnek meg a szerkezeteken. A nagyobb teherhordó falaknál szélesebb keresztmetszetű alaptestet kell készíteni. Az alapoknak olyan mélységig kell . A sávalap szélessége minden esetben szélesebb, mint a hozzá tartozó fal szélessége. Alapvető szabály a kerítésalap megépítésénél, hogy figyelembe kell venni a fagyha- tárt.


Fagyhatárnak nevezzük azt a talajréteg- vastag- ságot, amely a téli időszakban °C alá hűlhet. Ha az alapozás síkja a fagyhatár felett van . Ahhoz, hogy megértsük a miérteket, ismerjük meg kicsit jobban a kétféle alapozás lényegét és lássunk egy példát . A ház alapozás otthona elkészítésének egyik legfontosabb lépése. Milyen alapon fog állni a. A tervező felel azért, hogy a ház biztos lábakon álljon, ezért ház tervezésekor a tervező határozza meg az alapozás fajtáját.


Egyik ilyen szempont az, hogy az alappal mindig a fagyhatár alá kell menni. A burkolt felület kialakításának alapfeltétele a megfelelő teherbírású és vízelvezetésű, fagyálló aljzat megléte. A fent leírt (nem a fagyhatár alá alapozás miatti) kár elhárítására téglaépületeknél megfelelő megoldás, hogy az épület körül a terepszintet megemelik (8-cm-el), és a járdát ehhez igazítják. Ha nem teherhordó talajra építjük házunk alapját, akár tönkre is mehet, repedezni, süllyedni fog. Figyeljünk az alapozás mélységére, jó talajviszonyok esetén is a fagyhatár alá kell esnie az alapozási síknak.


Gondoskodjunk a tervező által meghatározott . Fontos, hogy az alap a fagyhatár (ezt nálunk centiméterben adják meg) alá kerüljön. Legkönnyebben úgy juthatunk információhoz, ha megkérdezzük a készház-építőket, ugyanis ezek a cégek alapozás nélkül adják meg az épületeik árait, de megjegyzik, hogy vállalják az alapozást is. A talajban lévő víz megfagyásából származó térfogat-növekedés okozta károk elkerülésére az alapozási síknak a (terepszinttől számított) fagyhatár alá kell kerülnie.


A térfogat-növekedés különösen akkor veszélyes, ha a talajban a víz lévő ún. Nem véletlen az, hogy a mérnökök meghatározták az alap mélységét, ennek statikai vonzatai is vannak, valamint az alapnak mindig a fagyhatár alatt kell elkezdődnie, hogy később ne süllyedhessen meg az épület. Ha eltérünk a tervben megadott méretektől, később sem lesz lehetőségünk reklamálni, mikor megsüllyedt a . Ilyen esetben még a cölöpalapozás (ez már a mélyalapozások közé tartozik) is szóba jöhet, ami szintén ritka és szintén csak alapozási terv alapján végezhető. Viszont kevesen tudják, hogy a fagyhatár a kötött talajra vonatkozik, ami azt jelenti, ha egyenetlen a telek és feltöltünk cm-t, akkor az alapozási mélység minimum . A cm-es alap nem elég. Méretezésileg sokszor akár cm-es is elég lenne, de az alja cm-esnek kell lenni.


Aztán feljebb szűkülhet a terhelésnek megfelelően. A homokos talajon éppen hogy nem kell mélyebb. Alapozás : Beton sáv és tömbalapozás készül a teherbíró talajban, fagyhatár alatti alapozási síkkal.


Vízszigetelések: Talajnedvesség elleni vízszigetelés készül, VILLAS vízszigetelés hegesztéssel felületfolytonosítva, illetve a teraszok szigetelésénél Mapei kenhető . Sikalapozás Melyalapozas. Talán a talaj minõsége valóban megengedné a kisebb alapot, de az épület alapozási síkját minden esetben a fagyhatár alatt kell kialakítani, ellenkezõ esetben rövid idõ elteltével megsüllyedhet a ház alapja! Ha késõbb anyagi kárunk származik a nem megfelelõ mélységû alapozás miatt, senkihez sem fordulhatunk majd .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése