Egyenlő szárú háromszög szögei

Egy egyenlő szárú háromszög egyik szöge 40°. Mekkorák a háromszög belső szögei ? Az egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei egyenlők. A 40° -os szög helyzetétől függően két eset fordulhat elő: . A tétel azt állítja, hogy a háromszögben a legnagyobb oldallal szemközt van a legnagyobb szög. Felhasználjuk, hogy egyenlő oldallal szemben egyenlő szögek vannak. Egyben két belső szöge is ugyanakkora (az alapon fekvő szögek).


Szögek meghatározása egyenlő szárú háromszögekben 3. Ha egy háromszög szögei , 30°,60°, 90°, akkor rövidebb befogójának hossza az átfogó hosszának felével egyenlő. Az így kapott derékszögű háromszöget, melynek hegyes szögei ”félszabályos” . Olyan háromszögből kell kiindulnunk, amelyben két oldal egyenlő , azaz a háromszög egyenlő szárú : AB = BC. Az ABF és a CBF háromszögek oldalai páronként egyenlők, ezért e két háromszögben a megfelelő szögek is egyenlők: FAB szög = FCB szög, azaz α = γ. Megoldás: hiányzó adatok kiszámítása. Hiányzó adatok: c, α, β. A c átfogót Pitagorasz tételével számítjuk ki. Végtele sok olyan egyenlő szárú háromszög van, amelynek a szára 24cm.


Az egyértelmű szerkesztéshez kellene még egy adat, alap hossza, vagy szárak szöge. Néhányat így szerkessz: rajzolj egy 24cm sugarú kört. Húzd be két sugarát (ne essenek egy egyenesbe). Kösd össze a sugarak végpontjait!


Hogyan számoljuk ki az egyenlő szárú háromszög belső és külső szögeit, ha megvan adva az egyik külső szöge ? A kapott három szög az egyenes egyik pontjától a másikig tartó körívet ad ki, vagyis 1fokos, ezért a háromszög szögeinek összege is 1fok. Egy háromszögnek legfeljebb egy szöge lehet derékszög vagy tompaszög. A háromszög szögei 45 4és 9fokosak. Homorúszöge nem lehet egy háromszögnek. Egy háromszög belső szögeinek aránya 2:3:7.


Egyenlő szárú háromszög : Ennek a . Egy háromszögben az egyik szög háromszor akkora, mint a másik , ami viszont 10o-kal nagyobb a harmadik szögnél. Hány fokosak a háromszög alapon fekvő szögei ? A szögek nagyságát egész fokra kerekítve adja meg! A keletkező derékszögű háromszögben a keresett α .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése