Nemi betegségek gombás fertőzés

A gombás fertőzés gyakran okoz panaszt a nemi szerveken az arra hajlamos egyének esetén. A hüvelygomba a leggyakoribb nemi fertőzések egyike. Melyek a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?


Az egészséges hüvelyflórát számos mikroorganizmus alkotja, a gombák és baktériumok normál esetben . Nemcsak a női külső nemi szerveken jelenhet meg gombás fertőzés , de a férfiak is elkaphatják a betegséget. Igaz, ritkábban fordul elő körükben, mint a nőknél. Ugyanakkor számos tünet igen hasonlít a hölgyeknél tapasztaltakra. Ezek együtt vagy külön-külön is jelentkezhetnek, és intenzitásuk is eltérő . Nem csak a női nemi szerven alakulhat ki gombás fertőzés , hanem a péniszen is!


Erről ritkábban hallunk, ezért lehetnek. Ha ép az immunrendszer, akkor az egyes fajok a bőr, a tápcsatorna és akár a hüvely normál flórájában is megtalálhatóak anélkül, hogy betegséget okoznának. Kellemetlen következményeivel hívhatja fel magára a figyelmet: a makk és a hüvely gyulladása, viszketés, égő érzés, nőknél váladékozás.


Az egyik leggyakrabban előforduló - és talán a legtöbbeket érintő - nemi betegség a gombás fertőzés. Ez a gombafajta olyan kórokozó, mely a szervezetben egészséges állapotban is . A betegség gombaölő krémekkel, kúpokkal, . Ez az ártalmatlan fertőzés kellemetlen következményeivel hívhatja fel magára a figyelmet: a makk és a hüvely gyulladása, viszketés, égő érzés, nőknél váladékozás. Az élesztőgomba (Candida albicans) a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója.


Mivel a hüvelygombával a legtöbb nőt találkozott már életében akár többször is, fertőző nemi betegséggel viszont szerencsére még nem, . Elvétve alakul ki gombás fertőzés serdülőkor előtt és menopauza után. Férfiakon ritkábban okoz a nemi szerven tüneteket (balanitis candidosa), ilyenkor általában valamilyen egyéb betegség (például cukorbetegség) is áll a háttérben. A bőr Candida-fertőzései közül az egyik leggyakoribb a bőr felszínes megbetegedése. A női külső nemi szerv viszketése több okra is visszavezethető: leggyakoribb a gombás eredetű gyulladás, de a viszketést más betegség is okozhatja. Honnan ismerhetjük fel biztosan a hüvelygombát?


Olykor a fertőzés annyira enyhe, hogy észre sem lehet venni, s magától is elmúlik. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni a tünetek jelentkezésekor, hogy valóban gombás fertőzés okozza-e. Ezeket a tüneteket más komolyabb betegségek is okozhatják, mint például a szexuális úton terjedő nemi betegségek is. Ilyenkor – a kellemetlen tünetek mellett – a vizeletürítés és a . A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a szexuális úton terjedő betegségek , ahogy nevük is mondja, nemi érintkezés útján terjednek, egyik személyről a másikra.


Az ondó, a hüvelyváladék, a szexuális játékok is terjeszthetik, mint például a vibrátor. Ha a bőr a bőrrel érintkezik, átragaszthatjuk a fertőzést. Ezt elősegíti a nyálkahártya berepedése, sérülése (például nemi élet során), tisztálkodási vagy higiénés hiányosságok, valamint a cukorbetegség.


A leggyakrabban a gombás fertőzés fordul elő. Ilyenkor a makk és a fityma belső részén nagy felületen, összefüggő vörös folt látható, ami sokszor érzékeny és viszket. Cikkünkben a három leggyakoribb, baktériumok okozta nemi betegség legfontosabb ismérveit foglaljuk össze.


Használjon gombaölő krémet sarjadzó gombás fertőzés ellen a pelenkatájékon csecsemőknél és felnőtteknél a nemiszervek tájékán! Ha antibiotikumot vagy fogalmzásgátlót sze ezek szedését nem szabad abbahagyni, mialatt a gombás fertőzés kezelése tart). Kerülje a nemi érintkezést, amíg a gombás betegség.


AIDS tünetek megjelenése előtt az illető panaszkodhat fáradtság érzésre, súlyvesztésre, kialakulhat nála gombafertőzés , bőrviszketés, a rövid távú . Aztán nem csak candida gomba létezik, hanem számos más gombafaj is, illetve nem csak gombás , hanem bakteriális vagy más fajta kórokozó is okozhat fertőzést. A Canesten kenőcs pedig csak a candida gomba ellen jó. De az is lehet, hogy az egész szervezetedben túl van szaporodva a candida gomba. Gyakori nőgyógyászati betegség a viszketéssel, folyással, fájdalommal járó hüvelygomba , ami a nemi érés előtt sem ritka. A gyerekek főleg az uszodában, de otthon is elkaphatják, fürdés és közös törülköző használatával.


Serdülés után viszont a nemi betegségek leggyakoribb kórokozója a gomba – jóval . Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem szexuális úton terjedő betegség , hiszen a gomba normál esetben is megtalálható a hüvelyben, csak nincs olyan mennyiségben jelen, hogy fertőzést okozzon. Gombás eredetű fertőzés esetén valamilyen okból kifolyólag a hüvely normális flórája felborul, ez okozza a tüneteket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése