Válaszfal repedés

Az épületkárosodások egyik leggyakoribb, egyben egyik legelső figyelemfelhívó jele a repedések kialakulása. A legnagyobb veszélyt a falon ferdén átfutó repedések jelentik. Ha az ilyen repedések a fal nagyobb részén megfigyelhetőek, és azok nyílása . Az egyik ismerős véleménye az hogy alulméretezték a válaszfal alapját. A másik ismerős véleménye (bár Ő nem látta teljesen) ,hogy meg kell nézetni a szenyvízvezetéket. Néhány napja vettem észre hajszálrepedéseket a falon, az ajtótokok sarkából , függőleges hajszál repedés pedig a mennyezettől kiindulva.


Az egyik függőleges repedés a teherhordó falon van, a többi pedig a válaszfalakon: 1. A képeken a válaszfal repedései láthatók, a főfalon is van egy hasonló . A fő- és válaszfalak megrepedése, a repedések iránya – „ábrázoló geometriailag ” tekintve – nyilvánvalóan háromféle lehet: függőleges, vízszintes és ferde, s valamennyi esetben lehetséges mind az egyenletes szélességű, mind pedig az egyik irányban megnyíló, tehát a fokozatosan kiszélesedő formájú . A válaszfalak elbontásával a lakás feletti födémek közbenső megtámasztása megszűnik, ezáltal azonnal növekszik lehajlásuk is. Emiatt a felső födémeken álló válaszfalak mozgásnak vannak kitéve, így megrepednek (3. kép). Cikkünkkel az épületszerkezetek egyik gyakori hibájára hívjuk fel a figyelmet, kitérünk a repedések különböző fajtáira. Előfordul, hogy a felület hibája csupán esztétikai természetű, máskor viszont a falon kirajzolódó repedések a mélyben meghúzódó komoly hibára utalnak.


Ennek megfelelően, amikor például egy, a lakás felett lévő födémhez kapcsolódó válaszfalat kiemelnek, akkor a támaszték megszűnése miatt a födém mozogni kezd (lehajlik), s a hozzá kapcsolódó, többi válaszfal ennek hatására megreped. Nem volt kiszáradva a vakolat-glett, amikor rákerült a festék, szóval minden hajszálrepedt, plusz a kandalló üzembehelyezésével lett egy nagyobb repedés a nappali falán. A plafonon anyag: beton, fa és gipszkarton találkozik, tele vagyunk hézaggal.


A repedések ebben az esetben a sarkokból indulnak ki, ferde . A ház falain kívűl nincs repedés , a tető rendben van (cserép) de belül a padlózatokon némi süllyedés tapasztalható. A tulajdonos elmondása szerint ezek a süllyedések nem új keletűek. A padló a régi fagerendás . Viszont a felső szinten (az egész utcában) a belső válaszfalak fokban szétrepedtek. Ha csak az emeleten van repedés , akkor mégis csak kitöltőfal és födémlehajlás.


Ha mégis pillérvázas, akkor csak kitöltőfalakról beszélünk és valószínűleg a födémlehajlás miatt van a repedés. A ki nem ékelt tetőtéri válaszfalakra néha szoktak válaszfal -koszorút készíteni a problémák elkerülésére. Repedés : vízszintes repedés a falsaroknál. Ok: koszorú zsugorodása.


Csökkentése: födém lehajlásának korlátozása csúszóréteg alul elválasztás felül a túlterhelés elkerülésére fekvőhézag vasalása a fal. Téglából épült válaszfalak meghibásodásának okai és következményei. Egy épület készítésénél falazó téglákat kötésbe rakják, ezt mindenki tudja.


Nyilvánvaló, hogy statikailag csak így lehet a falszerkezete a legerősebb. A belső válaszfal repedéseket az alap hiányára és vizesedésből adódóan talaj mozgás okozhatja. A falazatok általános esetben falazóelemből és az azokat . Mielőtt nekilátnánk a gipszkarton válaszfal építésénék, gondoljuk végig, milyen feltételeknek is kell majd megfelelnie. Ez az, ami megkönnyíti döntésünket: milyen típusú gipszkarton lapot használjunk, és milyen vázszerkezetre építsünk.


Mivel a kérdéses fal egy válaszfal volt, tehát teherhordó szerepe nem volt, és alatta egy . Utólagos alapmegerősítések sajtolt és vert mikrocölöpökkel. Lehajlott födémek, megsüllyedt épületek visszaemelése hidraulikus emelővel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése