Kémény huzat

A jó huzat elengedhetetlen a jó égéshez. Huzat a hétköznapi nyelvben egy épületben két nyílás (ajtó vagy ablak) szembenyitásakor keletkező fuvallat. A kémény hozza létre a huzatot, nem a készülék. A műszaki használatban az a nyomáskülönbség, ami egy kéményben mérhető.


A fűtőkészülékek gyártói megszabják a készülékhez szükséges . A cserépkályha és a kandalló üzemeltetéséhez elengedhetetlen a megfelelő huzatú kémény.

Nem megfelelő huzat esetén a kandalló vagy a cserépkályha füstölni fog. Kandallókhoz legalább 1mm-es, de lehetőleg 2vagy 2mm- es kéményátmérő az ajánlott. De a pontos méret minden esetben függ a tűztér típusától . A tapasztalat azt mutatja, hogy a kémény hasznos magasságának (ez a füstcső bekötési pontjától, a kémény tetejéig mért távolság) legalább – méternek kell lennie ahhoz, hogy az átlag időjárási körülmények között megfelelő legyen a kéményhuzat. Ha Önnek egy meglévő kéménye van, melyre most készül egy . Mi lehet az oka annak, hogy a kéményben a huzat nem kifele, hanem visszafele jön? Még a fizikának is ellentmond szerintem, mert a lakásban melegebb van mint kint -fok-ban, így a benti melegnek fölfele kellene a kéményben mennie, de nem így tesz.


Szeretném kikérni a véleményeteket a huzatfokozóval kapcsolatban! Teljesen laikus vagyok, héttel ezelőttig még csak nem is hallottam róla.

De nagyon jó dolgokat írnak róla. Csökkenti a szénmonoxidmérgezés veszélyét és a kémény kormosodását, megszünteti a szélvisszafúvást, véd az . Ez a súlykülönbség a hajtóereje a kémény természetes huzatának. Egy adott kémény huzata annál nagyobb, minél nagyobb a füstgáz és a környező levegő hőmérséklete közti különbség.


Megakadályozza a kéményben a káros anyagok lerakódását, kicsapódását: pl. Folyamatos használat mellett a régi lerakódásokat is eltávolítja, így elkerülhetô a kémény - és az égéstér belsejének károsodása. Ritkán, de előfordulhat, hogy a kémény fölöslegesen túl magas, ilyenkor célszerű visszabontani a fölösleges szakaszt. Ha mindez nem vezet eredményre, és a kémény méretei lehetővé tesznek némi keresztmetszet-csökkentést, saválló anyaggal kell kibélelni a kéményt.


Nagy probléma, ha a kéménynek nincs huzata : ez . A huzatfokozók emellett megvédik a kéményt az időjárás viszontagságaitól is, így megakadályozzák, hogy nagyobb mennyiségű csapadék kerüljön a kémény belsejébe. Ennek köszönhetően a kémény megfelelő állapota sokkal tovább megóvható. Begyújtás után visszafüstöl a tüzelőberendezés: Hideg a kémény , így a huzat nem indul meg, ezért a koromzsákban az alsó tisztítónyílásnál 1-újságlapot, vagy keménypapírt kell égetni, amíg a huzat láthatóan meg nem indul. A tavaszodó időjárás beköszöntésével az emberek nagy része szívesen tölti hétvégéjét a kertben.


A hűvös éjjelek után reggelente a kerti házikó még hűvös, bár a napsugarak már éreztetik hatásukat. A házon kívül a levegő több fokkal melegebb lehet, mint a kerti ház szobáiban. Ilyenkor jólesne a fatüzelésű kályhát. Városi körülmények között csak arra kellett ügyelnünk, hogy mikor jön a kéményseprő. Most viszont fával tüzelünk és.


A mai szélviharban a szokásosnál is erősebb a légáramlás a kandallóban.

A felvételen látható, ahogy a papírlapot. Az alacsony kémény : a huzat felhajtóerejét főleg két dolog befolyásolhatja: a füstgáz hőmérséklete (minél melegebb annál nagyobb a huzat ) és a kémény magassága (minél magasabb-egy bizonyos határig-annál jobb a huzat ). Tehát a túl alacsony kéményben nem jön létre akkora huzat , hogy a keletkező összes füstgázt . Ezt durván 8-10m aktív kéményhosszal lehet elérni. Az aktív, vagy hatásos kéményhossz a füstbevezető csatlakozástól a kémény felső végpontjáig . Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet.


Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék elvezető csövek csökkentik a hatásfokot, ezt a veszteséget . A barometrikus kéményhuzat szabályozó alkalmazásával energiamegtakarítás érhető el minden kazán esetében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése