Hidrokultúrás növénytermesztés

A módszer lényege abban rejlik, hogy a növény, növénykezdemény nem a földben növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt . Hidrokultúra múltja, jövője. A hidroponika a növénytermesztés azon módja, amely nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. A növény nem a talajban (azaz nem földben) növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, mint például perlit, kavics,agyaggolyó. A világ mezıgazdasági fejlıdése mérföldes léptekkel halad elıre, miközben mi szőkebb környezetünkben egyhelyben. Többnyire korai hajtatással foglalkozó termesztő-üzemekben találkozhatunk hidrokultúrás növénytartással, ám ennek egy egyszerűsített változata otthon is kivitelezhető.


Ez a megoldás ugyan eléggé természetidegen, ám számos, a földkeverékekkel . Ilyen körülmények között a növények gyökérzete valamilyen mesterséges közegben fejlõdik, pl. A hidrokultúrában tartott növények soha nem találkoznak földdel. Ez a mesterséges közeg biztosítja a növény gyökérzete . Gyakorlatilag ez a hidrokultúrás növénytermesztés alapja. Ha valamit nem ismerünk, elıjön a félelem és a . Az sors fintoraként a tápoldatos termesztés üzemszerű kipróbálása a második világháború alatt történt meg: az amerikai hadsereg katonáit látták el hidrokultúrás telepeken nevelt friss zöldségekkel.


A második világháborút követő hidegháborús években számos országban foglalkoztak biztonságpolitikai okokból a talaj . A Békés megyei mezőgazdaságot sokan sokféleképpen próbálták már megmenteni. Naponta röppennek fel az ötletek, mivel lehetne megállítani a térségi agrárium hanyatlását. A gazdálkodók számára érdekes — Nyugat- Európában már sikerre vitt — lehetőséget kínál a vízkultúrás növénytermesztés. Egyszerűbben fogalmazva, hidrokultúrás tudománya növekvő növények talaj nélküli, más néven talaj nélküli kultúrát.


Ugyanaz a természetes elemeket, amelyek szükségesek a növények növekedését a talajt használnak, az az előnye, hogy a növények nem korlátozza a . Talaj nélküli – hidrokultúrás – növénytermesztés. Az elmúlt évtizedekben a növényházi termesztésben bekövetkezett nagyarányú költségnövekedés, valamint a kiéleződő konkurenciaharc arra kényszerítette a termesztőket, hogy egy-egy szűkebb területre (kultúrára) specializálódjanak. Ez azonban néhány éven belül igen . A hidroponika vagy hidroponia a növénytermesztés azon módja, amely nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. Kivételt képez ez alól a takarmánytermesztés, ahol nem feltétel a tápoldat használata.


Amikor a magok magukban hordozzák a szükséges tápanyagokat a kezdeti fejlődéshez, . Aki úgy dönt, hogy a zöldségek egy részét saját maga állítja elő, azok számára nagyon jó lehetőség lehet a hidropóniás növénytermesztés kipróbálása, melyet kis helyen, akár a lakásban is el lehet kezdeni. Szegváron és Szentes-Szentlászlón is két-két üvegháztelepen, hidrokultúrás eljárással. A hidropóniás növénytermesztés alkalmazásával nem csak a beltéren megvalósítható növénytermesztésre van lehetőségünk, de otthonunkban is realizálható kedvenc időtöltésként akár a téli hónapokban is foglalkozhatunk növénytermesztéssel. Ki ne tudná felsorolni a hagyományos dísznövény- tartásnak .

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése