Statikai nyomaték számítása

Az elsőrendű nyomaték vagy síkidom statikai nyomatéka a metrikus terek nyomatékán alapuló fogalom. Egy tengelyre vett elsőrendű nyomaték a területelemek és a tengelytől való távolságuk szorzatának összege. Tetszőlegesen választott vonatkoztatási tengelyre a síkidom területe, szorozva súlypontjának a tengelytől vett távolságával, a síkidom statikai nyomatékát adja a választott tengelyre nézve. Szimmetrikus síkidomok esetén a síkidom két-két - azonos nagyságú, a szimmetriatengelytől azonos . Az x tengelyre számított statikai nyomaték: , Az y tengelyre számított statikai nyomaték: A meghatározás szerint:. Statikai nyomaték számítása 1. A SÚLYPONT KOORDINÁTÁINAK A MEGHATÁROZÁSAKOR OLYAN ERŐRENDSZERREL DOLGOZTUNK,.


MELYNEK AZ ERŐI AZ EGYSZERŰ SÍKIDOMOK TERÜLETEI VOLTAK. AZ EREDŐ HELYÉNEK A KISZÁMÍTÁSA SORÁN A NYOMATÉKI EGYENLETEKBEN TEHÁT VALÓJÁBAN. Nyomaték és súlypont számítása. Elsőrendű statikai nyomaték és súlypont számítása. Tekintsük a (5) ábrán vonalkázással jelölt síkidomot.


Ha a síkidom területe T, akkor súlypontjának koordinátái: (14). Egyszerűbb példák a nyomatékok számítására. Ez a megoldás végeredményben a fentiekkel azonos kifejezést szolgáltat, de nem domborítja ki a statikai nyomaték nyomaték-jellegét.


A koordinátarendszer elfordítása után, a másodrendű nyomatékok számítása során az nem változik, így az integráljel elé emelhető. Az integrálkifejezések a . A pontos megnevezése: elsőrendű statikai nyomaték , mivel a kitevő értéke egy. A súlypont számítása a megfelelő statikai nyomaték és a teljes.


Hogyan kell kiszámolni egy adott síkidom súlypontját? Először is tisztában kell lennünk az alapfogalmakkal. Ezután következhet magának a számolás menetének az értelmezése.


Alapfogalmak: Súlypontnak nevezzük súlyerők eredőjének a támadáspontját. A síkidomok statikai nyomatéka : a síkidom . Test origóra számított statikai nyomatékának értelmezése. Test koordináta síkokra számított statikai nyomatékának értelmezése. A tömegközéppont értelmezése. A statika feladata egyrészről megállapítani azt a legegyszerűbb erőrendszert, amivel egy adott erőrendszer helyettesíthető – ez az eredő.


A nyomaték meghatározásához szükséges erőkar leolvasása (2. ábra) a következő elgondolás. Határozza meg a támaszoknál ébredő kényszererőket számítás. Síkidomok súlypontja és tehetetlenségi nyomatéka. A statikai alapjainak elsajátítása, mérnöki gondolkodás megalapozása.


Mivel síkbeli erők nyomatékainak összege nemcsak akkor nulla, ha az eredő, tehát R = hanem akkor is, ha az eredő hatásvonala átmegy a nyomaték számítása végett felvett . B típusú feladat), vagy statikailag határozatlan szerke-. Mivel a súlyponti tengelyre a statikai nyomaték zérus (Sx = 0), ezért. Az erő fogalma, ábrázolása, jellenzői, jelölése, mértékegysége - Az erők osztályozása. Alkalmazott koordináta rendszer.


Koncentrált ferde erő fel- bontása vetületeire. Vetületekből ferde erő jel- le. Az erő forgatónyomatéka, előjele, mértékegysége, feladatok nyomaték. Mértékadó nyomaték számítása. A motor hterhelése szempontjából mértékadó nyomatékot úgy kell meghatározni, hogy egy teljes terhelési ciklusra ki kell számítani a nyomaték effektív értékét.


A kapott eredmény akkor megfelel, ha az nem nagyobb a motor névleges nyomatékánál feltéve, hogy a ciklusid jóval kisebb mint a . Egyes feladatoknál a rossz válasz bejelölése pontlevonással jár, a feladatra kapott pontszám nem lehet nullánál kevesebb. A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést, majd helyettesítse be a számértékeket, végezze el a szükséges számítási műveleteket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Vakolat cement homok mész arány