Kisméretű tégla falazás szabályai

A nútféderes kialakítású függőleges hézagba habarcsot egyáltalán nem kell tenni, csak a téglák hornyos-eresztékes oldalait kell szorosan egymásba illeszteni, ezért a habarcsfelhasználás - és így a munkaidő- szükséglet is - lényegesen alacsonyabb, mint más falazási mód esetén. Az állóhézagok mm-es mérete viszonylag könnyen tartható. A téglafalat a téglakötés szabályai szerint kell falazni. Kisméretű téglafal téglakötési szabályai. A kisméretű téglafal téglakötésénél az egysoros, kétsoros, vagy többsoros kötéseket alkalmazzuk.


A kötés szabályai itt is fokozott figyelmet érdemelnek. A fél téglánál vastagabb falak egyes rétegeit csak futó-, ill. A futó- és kötısorok rétegenként váltsák egymást. Az eltolódás mértéke egy negyed vagy egy fél tégla. Az egyes rétegekben a lehetı legtöbb . Falazási műveletek elvégzése.


Téglakötés : A szabályok szerint a kisméretű téglák kötésénél a minimum a negyed téglakötés vagyis: cm. A kötés azt jelenti, hogy az egymás fölött levő téglák függőleges végei . A falazási munkák megkezdése előtt az alapozást kell elvégeznünk. Röviden térjünk ki az alapozással kapcsolatos tudnivalókra.


Erre a kötőanyag megfelelő tapadásához, és a kötési folyamathoz van szükség. Ha ezt nem biztosítjuk, az ismét a falazat szilárdságát rontja. Régi épületeken látni néha olyan homlokzati falazatot, ahol a vegyes maradék falazó anyagból soronként váltva falaztak (pl: kisméretű tégla , és a B30). Kis és nagyméretű téglafalak kötési szabályai. Példa hagyományos tömör nagy- és kisméretű tégla falazatok falazásmódjai közül (Forrás: Déry Attila: Történeti Szerkezetek).


Faragott téglákat csak indokolt . Beépítés, falazási előírások: Teherhordó falként többrétegű falszerkezetben építhető. Válaszfal csak méretezett válaszfal alapra, illetve szilár megfelelő teherbírású födémre építhető. Az aljzat esetleges egyenetlenségeit falazó habarccsal kell kiegyenlíteni. A válaszfalazatot kétsoronként a vízszintes fugáknál a . Válsz falak építését a főfalakhoz hasonlóan készítjük el, betartva a kötési szabályokat és minden második vízszintes sorba lágyvashuzalt építünk be. Falszerkezetek, falazási munkák 5. Falidomok megnevezései A falidomok kötéseit, az általános téglakötési szabályokat , illetve a hozzájuk tartozó rendszereket a kisméretű tégla segítségével tanuljuk meg.


Tudnunk kell azonban, hogy napjainkban kisméretű téglából már csak nagyon . Nyáron, nagy melegben, a porózus Porotherm téglák nedvesítése ajánlott azért, hogy ne szívják el a kötéshez szükséges vizet. A falazás során a téglákat vízmérték segítségével, gumikalapáccsal illesszük pontos helyükre. Más falazóelemekből (pl. kisméretű téglákból) készített kiegészítő sor, vagy . Kispesten épült mészhomoktégla gyár. A Wekerle telepi építkezé- sek számára – a helyi jó minősé- gű homok felhasználásával – ké- szítettek tömör falazóelemeket.


Szögben vágott elemek alapvető szerkesztési szabályai. Kőműves feladatok látszó téglafalakra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Vakolat cement homok mész arány