Síkalapok méretezése

Síkalapok magassági méretezése. Ismerni kell az alapsíkon a feszültségek eloszlását. Talpfeszültségek eloszlása. Mélyalapot csak akkor tervezzünk, ha a síkalap műszakilag nem megfelelő, vagy csak nagyobb költséggel építhető. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés.


FEM-programokkal numerikus méretezés. Törési állapotig terjedő . A síkalapok statikai követelményei. Teherbírási határállapot. Méretezési elvek, ajánlások. A szélességi méret , az alapozási sík és a terhek ismeretében meghatározhatók az altalajban alaptest által keltett többletfeszültségek, ezek ismeretében kiszámíthatjuk a várható süllyedéseket.


Az épület süllyedésérzékenysége alapján eldönthető, hogy a számított süllyedések megengedhetők-e vagy sem? A sávalap rendszerint tömör falszerkezet alatti, folytonos alátámasztást biztosító hosszú alaptest, amelynek hossza a szélesség legalább három és félszerese. Talpszélességük kivételesen azonos is lehet a felmenő faléval, általában azonban konzolosan kinyúlnak a falak alól, hogy a talajra . Lemezalap kontra sávalap.


Vajon tényleg drágább a lemezalap? Sorozatunkban bemutatjuk, hogy az egyes munkafolyamatok mennyibe kerülnek egy átlagos családi háznál. Az építészek többsége a sávalapot részesíti előnyben a . A szélesség meghatározása után a tervezés következő lépése az alapok magasságának számítása, amely az alapnak a szilárdsági méretezését jelenti.


Ehhez ismerni kell az alapsíkon a feszültségek eloszlását. A méretezés folyamatábrája. Az alapozási sík megválasztása. Kis családi ház alapozási terve, fal- pillér méretezésével.


Feszültségek az alaptest alatt ( z), várható süllyedések (y), védekezés a káros süllyedések ellen. Ennek fő oka az, hogy ebben az épületnagyságban – függetlenül az XPS-től – nem a lemezalap a gazdaságos megoldás, hanem – mint általában történik – egy jól méretezett sávalap. Nem látom érdemesnek, hogy részletes számításokba menjünk, megteszi egy jó becslés is. Alapozási sík felvétele.


A talajfelderítés módszerei ó. Alapszélesség meghatározás. Rugalmasan ágyazott alapok méretezése. Sávalap méretezése AxisVM program segítségével MSZ és Eurocode szabványok alapján.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Vakolat cement homok mész arány