Boltív készítése téglából

A téglák széle nem lesz levágva, hanem túl fog nyúlni a fal síkján, mivel a két falrész nincs vonalban. Ez egy 70cm széles falnál sor téglát jelent. Simán töröm a téglát kanállal, és hallani is a hangján, hogy igazi. Jó malter keverékkel meg, simán fent marad a tégla még a plafonon is. Malter se kell hozzá, csak összerakod . Utána öntartó, sőt terhelhető.


Lakáson belül az egybenyíló helyiségek átjáróit teszi különlegessé, és a kertben is számos építmény jellegzetes eleme lehet. Például a bejárati ajtó oszlopait kötheti össze, de a kertbe vezető út kapujaként is nagyon attraktív látványt nyújt. A boltív szinte minden helyen jól mutat. Különösen, ha téglából falazva készítjük el.


Definíció szerint a boltív egy falnyílást hidal át, a boltozat egy területet fed le. A dongaboltozatot megtámasztó téglasorokat nyílások szakíthatják meg. Ha egy boltív szélességét növeljük a legegyszerűbb boltozati formát a boltozatok őstípusát kapjuk. Ma délután megint ki tudtam menni a házhoz, felraktam a tűztérajtó fölé az egyenes boltívet és raktam még pár sort felfele, a következő sor, ami következik a sütő alja fog lenni. Ezek a nyílások (ablakok vagy ajtók) különböző . Lusta vagyok írni, meséljenek a képek: egyenes boltív készítése téglából.


A záróelem nem épp tökéletesre sikeredett, de egyik él . Boltiv készitése a verettfalba. Elösször is a falra ferajzoljuk a kivánt nagyságu boltiv félkört azt is a boltiv teherbirásának megfelelö szélességre,vagy is mijen vastag legyen a boltiv gyürűje! Ha a teherbirás úgy követeli akkor kettö-vagy kettö és fél tégla szélességnyit vésünk ki fokozatossan a két párhuzamos vonal között! Készítsen boltívet otthonába.


Lakásfelújításkor, festés előtt, tetőtér-beépítés során az ajtónyílást vagy az átjárót díszítse boltívvel kész elemek felhasználásával. Ha van egy kis gyakorlata a barkácsolásban, akkor könnyen elvégezheti a munkát saját kezűleg. A kivitelezőm a következő (lásd kép) hagyományosnak mondott boros pincét építette családomnak, végül a téglát is ő hozta. Talán a pecsétes téglákat a boltív körül egyenletesebben is ki lehetett volna osztani.


Nem kell félni ilyen kis felületeknél a 15×15-ös . A falazási munkák megkezdése előtt az alapozást kell elvégeznünk. Röviden térjünk ki az alapozással kapcsolatos tudnivalókra. A kőből, téglából falazott boltívek legalább tízszer, tizenötször jobban terhelhetők, mint a hagyományos fatartók - a komolyabb, vastagabb szerkezetek pedig még ennél is többet. Falazat kisméretű téglából (25-ös fal) Falazat magasított téglából (25-ös fal) Falazat kettősméretű téglából (25X25X14) Falazás RÁBA falazó . Mivel a boltívek , boltozatok kisméretű elemekből (téglákból, kövekből) épülnek fel, végtelenül flexibilisek, azaz számtalan formában, alakzatban . Ha pedig a kertjében szeretne építeni egyet, akkor a kertjében gyönyörködhet benne. A lakásban például az egybenyíló konyha és nappali közötti tálalást könnyíti meg.


Kertjében pedig általában a bejárati kapu oszlopait kötheti össze egy téglakőből épített boltívvel. Hogyan készítsünk boltívet téglahatású térkövekből? Mivel a kő és a tégla falazatok nagyobb képlékeny alakváltozásra is képesek, a szerkezet nem megy tönkre, csak bereped és képlékeny csukló alakul ki. Boltív építése téglából Bejárati tégla boltív. A bejáratok, ajtók és ablakok építésénél a nyílásáthidalók rakása, elkészítése a kulcsfontosságú feladat.


Nyílásáthidalók: boltöv . A kőművesek dolga a megfelelő minőségű és magasságú kémény építése, melyeket a hatályos jogszabályok és a hiteles tervek alapján készítenek el.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése