Friss beton kezelése

BETON ALKOTÓRÉSZEINEK KEZELÉSE. A betonalkotók kezelésén. A cement kezelése : A többrétegű papírba csomagolt, (5 kg -os egységenként) zsákolt cementet az építési helyeken.


Gondoskodás, utókezelés nélkül a beton nem válik azzá a jó minőségű megformált kővé, ami elvárásainkat kielégíti, azaz szilárdsága és tartóssága elmarad a tervezettől, összerepedezik, felső rétege lemállik. Cikksorozatunk befejező része, a beton utókezeléséről, a betonozást követő feladatokról szól. A feleslegesen - a bedolgozhatóság javítása érdekében - adagolt víz rövidtávú hatásainál sokkal fontosabbak a beton tartósságára gyakorolt hatások. A túl sok víz a betonban szilárdság-csökkenéshez vezet, repedéseket okozhat!


Ezért a felületre párazáró szer felhordása javasolt. Felújításkor az egész felület átfestése jobb eredményt a mint a foltkezelés. A burkoláshoz száraz aljzatbeton (cementesztrich) szükséges, a kiszáradás időtartama azonban kiszámíthatatlan.


A huzat ugyanis gyorsan kiszárítja a friss aljzat felszínét, ahol nem marad elég víz a cement hidratációjához, és közismert szóval „megég” a teteje. A kötés folyamatát ütések, rázkódtatások is károsan zavarhatják. A kész betont a bedolgozás . A tömörítő munka intenzitása és időtartama szorosan összefügg a betonkeverék konzisztenciájával, így. A fagyállóság szempontjából technológiailag előnyös a vákuum kezelés vagy a zsaluzati víztelenítő réteg.


C felett, a beton adalékanyagai elvesztik folyósító tulajdonságaikat, így a frissbeton nem lesz olyan folyós és könnyen kezelhető. A keletkező hidratációs hő mindenekelőtt a nagyobb tömegű elemek esetén játszik fontos szerepet. Ez annyit tesz, hogy ne érje huzat, és igyekezni kell a beton víz kipárolgását késleltetni. Amint járható a felület le kell takarni fóliával. Ez az utó kezelés ugyan odafigyelést igényel és többletköltséggel jár, viszont megtérül, mert a beton felülete nem ég ki, nem gyengül el a felületen a cementkötés.


A folyósító adalékszerek változatlan víz-cement tényezővel a frissbeton bedolgozhatóságát jelentősen javítják, akár önterülő betonkeverékek is készíthetők velük,. Polimer diszperzió, tejfehér folyadék. A frissen készített beton. Tapadóhíd régi és új cementalapú rétegek tapadásának javítására, és erősen szívóképes alapfelületek impregnálására.


A többhatású betonadalékszerek a friss vagy a megszilárdult beton több tulajdonságát tudják egyszerre. Az anyagot hagyni kell megszáradni és megszilárdulni az ártalmatlanítás előtt (lásd a 13. szakaszban). A hulladékká vált beton inert hulladéklerakóba helyezhető el a hulladékgazdálkodási szabályoknak megfelelően. Továbbá, választhatunk olyan cementet, adalékszert, amivel a zsugorodás mértéke minimálisra csökkenthető.


Utógondozási hiba: Repedéssel reagál a friss beton , ha túlságosan gyorsan szárad ki, ezért a kipárolgás csökkentéséről ( árnyékolás, takarás, huzatmenetesítés), és a nedvesítésről is a betontábla elkészítése után . Az emberi tényezők közül az egyik ok, hogy korábban a betonokat nem megfelelően készítették és a beton felületkezelése is elmaradt. Előfordulhat, hogy a betonszállításba hiba lép fel, és a friss beton összedolgozása a korábbi betonnal már nem lehetséges. Ilyen esetben látszani. Beton Kézikönyv e Alapanyagok e Megszilárdult beton e Európai betonszabvány e Lôttbeton e Beton e Formaleválasztás e Frissbeton e Utókezelés. A szükséges vizsgálatok meghatározása.


Az adott betonelem paramétereinek figyelembevétele. További több száz hasonló álláshirdetés a Profession.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése