Pince boltív készítése

Budapest, kőműves vállalkozó. Talán a pecsétes téglákat a boltív körül egyenletesebben is ki lehetett volna osztani. Nem kell félni ilyen kis felületeknél a 15×15-ös méretű kivágott (de a vágott éleken lesimítvott!) pecsétjel, vagy monogram beépítésétől sem. Definíció szerint a boltív egy falnyílást hidal át, a boltozat egy területet fed le. Ha egy boltív szélességét növeljük a legegyszerűbb boltozati formát a boltozatok őstípusát kapjuk.


Ez a dongaboltozat, amelynek keresztmetszete a hozzá tartozó ívével azonos. A legegyszerűbb dongaboltozatforma a vízszintes záradékú,. Sajna, ennyi volt a videó, de ez egy négy irányból egybefutó boltív.


Ami nagyjából így néz ki: m. JPG… Nem egyszerű dolog megépíteni, főleg így ramonád (alátámasztás) nélkül. Még az is fura, hogy nincs boltváll, ami megtámasztaná a szétnyílástól. Benő bá brigádja kiigazította gödröt és kiásta, majd bebetonozta az alapot a pince falának.


HARMADIK NAP: Épül a pince fala. Elöször a két hosszanti falat és a két határoló (első-hátsó) falat húzzák fel. NEGYEDIK NAP: Meglepetésemre a . Boltöv, boltozat, boltív. Mind a boltív , mind a boltöv és a boltozat statikai alapelve az, hogy az ívesen kialakított szerkezet a terhet az ív mentén az őt tartó szerkezetre továbbítja a boltvállon keresztül.


Még azoknál a házaknál is, amelyek alatt pince van, a lakótér feletti födém már hagyományos fafödém. Továbbá: a tervek szerint az alaptól kb. Milyen mély alapot kell ásnom a falak alá,ha az . Pincefalazó tégla: darabja 300-tól 4Ft-ig, megvásárlás helyétől függően.


A födémre és a mennyezetre számíthatsz (ha lapostetős pincét csináltatsz!) további 3-mbetont, a betongerendákon és a közéjük való béléstesteken kívül. Régen a pince és a padlás egyaránt a terménytárolás helyszínei voltak, más-más mikroklímával. Ezek árára sajnos nem emlékszem. Mindkettőt a víztől kellett óvni, egyiket afelülről érkezőtől, másikat azalulról jövőtől. A lakóház mellé közvetlenül egy pince nélküli melléképület jön és annak a folytatásába az alápincézett garázs.


A mestermunkaként elkészült Heimann- pincekupola sorra hozta az újabb munkákat, hiszen a hiánypótló mesterségbeli tudás hirtelen újbóli feltűnése egy. Bár sok helyen elterjedt manapság, a Heimann-cég sosem fordítja ki a pecsétes téglát, mindössze boltívek zárókövénél, hiszen a pecsét régen is . A kezdetleges áthidalások fagerendákkal, kőtömbökkel majd kőgerendákkal készültek a történeti idők kezdetén. Kulturális és műszaki szempontból is mérföldkő volt a boltív feltalálása. A boltív alkalmazása lehetővé tette, hogy nagyobb távolságokat hidaljanak át tartós építőanyaggal (kővel vagy téglával), mely nem . Az alapozás az épület része, melynek megfelelő kivitelezése jelentősen befolyásolja a ház minőségét, így ha pince építése mellett döntünk érdemes kihasználni a tégla nyújtotta előnyöket is.


Referenciáink: -Készházak. Falazat POROTHERM pince tégla (38X25X28) Falazat ZS 15-ös zsalukő. Ezért a pincékben, alagsorokban jelentkeznek először és legszembeötlőbben a nem megfelelő vízszigetelés és csapadékvíz-, rétegvíz elvezetésének jelei.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése