Monolit vasbeton födém terhelhetősége

Helyszínen készített vasalással erősített beton, mely a beton megszilárdulása után válik teherhordó, terhelhető szerkezetté. Az önsúly jellegű terheléseket. Ez a szerkezet teherbírása szempontjából összesítve nagyjából többlet teherbírást jelent. Nézzük, mit is jelentenek ezek a súlyok pl. Monolit vasbeton síklemez födémek tervezésének tartóssági és gazdaságossági kérdései.


A szerkezet teherbírása megfelelő, ha (1. ábra). Ekkor már elbírja a falat. Bár az alapoknak nem csak a mélysége számít , hanem alapterülete is, ahol átadja a terhet a talajnak.


MUTASD MEG VALAKINEK ÉS . A fagerendás födémek esetében további gondot okozhat, ha hiányzik a födém vízszintes összefogása (koszorú). Ha a fafödém nem megfelelő, de valamilyen okból (pl. lakott alsó szint) meg kell őrizni, készíthető föléje légréssel elválasztott, független, szilárd új födém. Ez lehet például acélgerendák közötti monolit vasbeton.


Rögtön a legelején tudatosítani kell, hogy födémszerkezetet csak statikus tervező által meghatározott módon szabad kivitelezni. Egyszerűbb esetben erre elegendő egy statikus tervező által megadott leírás, de még családi házak esetében is monolit vasbeton szerkezeteknél minden esetben, előregyártott szerkezeteknél 5 . Ismerjük a szerkezet fesztávját, vastagságát, ezeken kívül a födém teherbírása csak a beton, és az acél minőségétől, és a vasalat sűrűségétől függ. Az előre gyártott vasbeton födémek elemei – szemben a monolit födémekkel – nem a helyszínen, az épület építésekor, hanem azt megelőzően, az előregyártó.


A kérdés az, hogy milyen rétegrendet alakítsunk ki és milyen szigetelőanyagból álljon a hőszigetelés. Nem szempont, hoy járható legyen a padlás. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.


A vasbeton födém megfelelő részén elhelyezett műanyag üreges golyók vagy ellipszoidok segítségével az önsúly jelentős csökkenése. A födémek terhelhetősége is növekszik. Bármilyen alakban megvalósítható, monolit , üreges födémszerkezet.


A legtöbb családiház padlás födém fa gerendás vagy valamilyen E gerendás födém. Előfordul acél gerendás is vagy vasbeton födém palló, monolit vasbeton. Ezek olyan ritkák, hogy jelen írásunkban nem térünk ki rájuk. Borított gerendás fa födém. A monolit vasbeton terhelhetősége.


Magasabb épületek esetén a vázpillérek keresztmetszetét növelik lefelé, ám nem ez . A feszített vasbetongerendákkal tervezett födémeket az előírt ellenőrzéseken kívül az építési időtartam alatti. Ha a födémgerendák monolit vasbetongerendába kötnek be, a gerenda nyírófeszültségének . Ez képezi a födém monolit részét. Eurocode (EC), mely alapján az ilyen összetett, kerámia papucselemes, feszített vasbeton gerendák számítása csak túlzott biztonsággal.


A próbaterheléssel bizonyítást nyert, hogy a födémrendszer valódi teherbírása sokkal nagyobb, mint az EC szerinti számítás. A helyszínen elkészítendő felbeton révén egységes, monolit vasbeton tárcsaként működik. Kerámia burkolatú előfeszített vasbeton. A gerendák kettőzésével vagy éppen keskenyebb gerendaközök alkalmazásával tovább növelhető a födém teherbírása (pl. egy-egy koncentrált terhelés alatt). Fontos, hogy rendelés esetén . A fenti táblázatban említett beépítési esetektől eltérő módon kialakított födém esetében a födém teherbírásának meghatározása az adott épület felelős statikus tervezőjének a feladata.


A gerendák teherbírásának alsó korlátját minden esetben a táblázat egyes gerendákra megadott teherbírási értékei adják.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése