Gipszkarton fal újrafestése

Bár lakásunkat bármelyik évszakban kifestetjük, előnyösebb ha a nyári hónapokban kezdünk neki a munkának, ugyanis könnyebben szárad a festék és a takarítás is egyszerűbb. Ha a gipszkarton falat szakszerűen felhelyeztük, majd gletteltük, a réseket, illeszkedési pontatlanságokat kiküszöböltük jöhet a csiszolás, az alapozás majd a festés. Most vegyük végig ezeket a munkafolyamatokat. A gipszkarton falak festése. Gipszkarton újrafestése közben a régi festék foltokban lejött.


Hiába festettem újra többször, továbbra is látható a folt. Van erre valami megoldás? Ettől ezeken a helyeken a festék elveszíti a fényét, matt lesz (ezt a hibát egyébként „villogás”-nak hívják), és észrevehetően máshogy nézne ki, mint a fal többi részén.


Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, a profik alapozót használnak a falon festés előtt. A fehér alapozó helyett a profik inkább színezett szürkét használnak, . Mindig téglafalakról beszélünk, pedig körülvesznek bennünket a gipszkartonok. Ez nagyon idegesítő, mert ki kell cserélni az egész elemet, aztán lehet újra glettelni, festeni. A cikkből kiderül miként lehet megjavítani egy lyukat a gipszkarton lapon.


Vakolt felületek festése vagy tapétázása előtt a falat elő kell készítenünk, hogy a sérüléseket, hibákat, repedéseket eltüntessük. Csak teljesen hibátlan és sima falon lesz dekoratív a felújított fal , különben hiába dolgoztunk. Ezt tilos mészfestékkel festeni, mert a mész roncsolja a papír felületét. Szerezzünk be egy diszperziós festékhez való festőhengert, a festést végezzük úgy, mint vakolt téglafalak esetében: először a sarkokat és széleket fessük át ecsettel.


A fal , vagy a vakolat egyenetlenségeit, hullámosságát nem a gletteléssel kell eltüntetni. Használjunk a vakolat megfelelő glett anyagot. Csak ott szükséges, ahol a kezelendő fal nagyon erős, vagy egyenetlen nedvszívó képességű. Jellemző példa erre a gipszkarton lapok első festése , ahol csak a lapok . A mosás fellazítja a málló részeket és letisztítja a még ép festékréteget. A málló részeket spatulával kapargassuk le.


Ha azt tapasztaljuk, hogy a régi festés egészen nagy részekről is könnyen lekaparható, akkor távolítsuk el teljesen, ami lekívánkozik a falról. A korábban négyszer, ötször átfestett falakról viszonylag könnyű . Az utóbbi évben vált általánossá a mélyalapozók alkalmazása a festéseknél, ami talán nem véletlen, hiszen ugyanebben az időszakban nőtt meg a megrendelők minőségi elvárási szintje. A mélyalapozó alkalmazásával tehát javítjuk a festés (tapétázás, burkolás, stb.) végső minőségét, továbbá . Már kezdődhet is a fal festése vagy tapétázása. A huszonegyedik század építőanyaga a gipszkarton. Nagyobb felfordulás nélkül, könnyen átalakíthatja vele a lakását.


Ezt a korszerű építőanyagot is szépíteni kell azonban a beszerelése . A lyukak, repedések javítását nevezzük hétköznapi nyelven glettelésnek. Ezt a feladatot is el lehet végezni saját kezűleg, de jó kézügyesség szükséges hozzá . Mindig szánjunk elegendő időt arra, hogy megvizsgáljuk a festendő felületet: nézzük át, hol vannak repedések, táskás vakolat és ezeket festés előtt javítsuk vagy javíttassuk ki. Semmiképpen ne induljunk. Gyakran a mennyezet és a falak színe eltér, illetve egy-egy falszakasz színe is lehet más és más.


A ceruzanyomokat legjobb radírral eltüntetni, de legyünk óvatosak, mert megsérülhet a festés. A felújításkor keletkező habarcsfoltokat a járófelületekről, csempéről, vakolatlan dísztégla falról speciális faltisztító szerrel tudjuk legegyszerűbben eltávolítani. Ezt ecsettel kell a habarcsra vinni, ezután kemény. A tavasz és a nyár a legideálisabb évszak falfestéshez, hiszen a lakás átszellőztethető, a festék viszonylag gyorsan megszárad. Ha mesterekre bízzuk, csak a festékről kell gondoskodnunk, s persze a munkadíjról, ami valljuk be, nem kevés, átlagos lakásméret esetében is több tízezer forintra rúghat.


Ha festőt nem is hívtok, de mindenképpen kérjetek tanácsot. Mondom, nekünk kihangsúlyozták, hogy a legjobb, ha meszet használunk. A konyhánk festésénél féle festéket használtunk: falakra mészfestéket, plafonra (ami gipszkarton ) diszperzitet (azt is én kevertem ki), és egy előfalra (ami ytong) Duluxot. Az olyan helyiségek fal -és mennyezetfelületeinek felújító festése során, ahol különböző, ázás okozta foltokkal találkozunk, a festéshez előzetesen alaposan elő kell készíteni a felületet.


A foltok többsége hidrofil, ami azt jelenti, hogy víz alapú festékekben vagy alapozó bevonatokban oldható. Száraz foltok esetén is rendkívül . Ehhez ajánlom az egyik legkorszerűbb tapétát - az Esprit tapétát. Tapasztalatom alapján a festők nagy többsége azt állítja, hogy egyenes falat nem tu csak . Festés minősége szakember szemmel.


A falak felújítása ugyanis nagy hatással van a helyiségek hangulatára, hiszen a padló után ez a második legnagyobb összefüggő felület a lakásban. Bár fizikailag igencsak megerőltető, mégis sokan hajlanak arra, hogy a festést saját kezűleg, szakember segítsége nélkül oldják meg. A dolog nem lehetetlen, és hát a . Es fehlt: gipszkarton.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Vakolat cement homok mész arány