Szilikát tégla veszélyei

Az egyik leghíresebb a gázszilikát volt, amelynek előnyeiről és hátrányairól ma is megoszlanak a vélemények, a radioaktív sugárzás ügyében mendemondák keringenek. Majd ha a nagy térfogat ismét kisebb lesz, és a tégla „ visszahúzódik” eredeti méretére, megrepedhet a vakolat. A mi házunk 83-ban épült, rendes tégla (b30?) illetve szilikátból,én csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Télen jól tartja a meleget, nyáron pedig kellően hűvös a ház.


Páromék háza ugyanekkor épült de az tiszta b30-as tégla , nyáron majd megdöglöttünk a melegtől, télen meg olyan hideg volt, hogy alig . Az építőanyagokkal egyébként is jó vigyázni. Az azbeszt, a martinsalak, illetve a gázszilikát felhasználásával épült házak különösen nagy kockázatot jelentenek lakóiknak. Magyarországon a hetvenes évek közepétől mintegy tíz évig azbesztszórási technológiával szigetelték a panelépületek egy részének . A gázbeton, vagy más néven gázszilikát az azbeszthez hasonlóan mérgező anyag, amit nem szigetelésre, hanem főként építőanyagként alkalmaztak, mert olcsó, könnyű és nagyon jó hőszigetelő, megmunkálása pedig egyszerű. A gázbeton megítéléséről egyébiránt alaposan megoszlanak a vélemények, . A kohósalak nyersvasgyártási melléktermék, szilikát olvadék, amiből építőanyagok készülnek, így például kohósalakcement, illetve egyéb hő- és vízszigetelő anyagok.


Ezzel szemben az ózdi martinsalak Siemens–Martin eljárással készült acélgyártási melléktermék, ami magnézium-oxidot tartalmaz, . Az Építem a házam könyvsorozatban is sokszor felemlegetett “valamit valamiért” elvnek megfelelően, az előbb például hozott, védelmi célokra alkalmatlan fa gyakorlatilag szinte biztosan nem sugároz, míg a jó sugárzáselnyelőnek számító beton, kő és tégla esetében már érdemes lehet foglalkozni a . Ennek elvégzéséhez pedig egyébként is szükség van a szakemberre. A belső hőszigetelő rendszerek közötti választáshoz világosan látni kell, hogy az égéskor mérgező gázokat kibocsátó anyagok (például EPS – expandált polisztirol) belső oldali beépítése életveszélyes lehet. Nem hiába ma már homok adalékanyaggal gyártják - a fehér színű téglákat , melyek egészségügyi szempontból nem jelentenek veszélyt.


Komoly egészségkárosodással fenyegetnek elöregedő palatetőink. A belélegzett azbesztrost súlyos betegségeket: mellhártyarákot, hashártyarákot, azbeztozist okoz. Mi legyen a palatetőkkel, hogy elkerüljük a veszélyeket?


Ha érdekli az egyik projekt, hogy használja a tégla , azaz a belső, mind a külső falakon, de tedd fel magadnak a kérdést: mik ezek a szilikát tégla ? Szükségem van egy ház, ki ez? Majd segítek, fogom röviden mondani róla. Szilikát tégla környezetbarát, nem káros az emberekre, állatokra. Az alumínium reakcióba lép a vízzel, és hidrogén gáz (ezért hívták régebben gázbetonnak) fejlődik, ami felfelé . Az egyik ilyen repedéstípus a hőtágulási repedés, amely különösen lapostetős házakon látható.


Ez a repedés abból adódik, hogy a gyenge hőszigetelésű vasbeton födém és ennek hőszigetelés nélküli vasbeton koszorúja a tartós melegben jobban kitágul, mint az alatta lévő tégla falszerkezet. A háború után nagyon sok házba építettek be ebből az anyagból készült téglát , szigetelést. Mivel akkoriban ez volt a legolcsóbb szigetelőanyag, ezért igen nagy népszerűségnek örvendett.


Sajnos ez a környezet a mai napig sugárzó és nagy valószínűséggel erősen rákkeltő. Gázbeton téglából épített falú házunkat szeretnénk hőszigetelni, Mivel olvastuk, hogy a polisztirol anyagú hőszigetelés erre a falra nem megfelelő, mert bezárja a párát a falba, ezért a kőműves. Sejtesített könnyűbetonok. Ugyanis a belső oldali hőszigetelést nem ajánlanám a következő okok miatt:belső oldali hőszigetelés veszélyei.


Akiknek pitvarfibrillációjuk (AF) van, fontos, hogy kerüljék a pulzusszámot és a vérnyomást emelő ételeket. A vízipipa-használat veszélyei. Az elmúlt években Magyarországon is egyre többen használják a vízipipát, amelynek füstjével szintén káros anyagok jutnak a sz. Allergiát okozó anyagok.


Foglalkozási bőrproblémákat a munkahelyen használt bizonyos anyagokkal való érintkezés okoz. Ezek rendszerint az anyaggal legnagyobb valószínűséggel érintkező kézre , vagy az . Számtalan előnyéből adódóan rengeteg ház épült Európa szerte Ytong téglából. Ezek között kiemelendő, hogy természetes alapanyagokból készül (az egyetlen Környezetbarát Termék Védjeggyel rendelkező falazóelem), a belőle épített falszerkezet jól variálható, jó a teherbírása, és könnyű vele dolgozni.


Es fehlt: szilikát ‎ veszélyei.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Ereszcsatorna lejtése