Statikai nyomatékok

Az elsőrendű nyomaték vagy síkidom statikai nyomatéka a metrikus terek nyomatékán alapuló fogalom. Egy tengelyre vett elsőrendű nyomaték a területelemek és a tengelytől való távolságuk szorzatának összege. Hasonló a szerepe hajlításnál, mint csavarásnál a poláris másodrendű nyomatéknak. Steiner-tétel centrifugális. A másodrendű nyomaték nem tévesztendő össze a tehetetlenségi.


Tetszőlegesen választott vonatkoztatási tengelyre a síkidom területe, szorozva súlypontjának a tengelytől vett távolságával, a síkidom statikai nyomatékát adja a választott tengelyre nézve. Szimmetrikus síkidomok esetén a síkidom két-két - azonos nagyságú, a szimmetriatengelytől azonos . Valamely síkidomnak egy tengelyre számított statikai nyomatékán a síkidom területének és a súlypont tengelytől mért távolságának szorzatát értjük. Az x tengelyre számított statikai nyomaték : , Az y tengelyre . A FENTIEK ALAPJÁN AZ ÖSSZETETT SÍKIDOM SÚLYPONTJÁNAK KOORDINÁTÁIT A KÖVETKEZŐ KÉPLETEK.


A : a síkidom teljes területe. Egyszerűbb példák a nyomatékok számítására. A szilárd test értelmezése. Koncentrált erő adott pontra számított nyomatékának értelmezése. Magyarázó ábrát is készítsen.


Ezeket a mennyiségeket összevont néven a felületelemek elsőrendű nyomatékainak nevezhetjük. Nyomaték és súlypont számítása. Elsőrendű statikai nyomaték és súlypont számítása. Tekintsük a (5) ábrán vonalkázással jelölt síkidomot.


Ha a síkidom területe T, akkor súlypontjának koordinátái: (14). A testet pontjában a rajz síkjára merőleges tengelyű csuklóval rögzítettük, a csukló körül csak forgómozgást végezhet. A testet a rajz síkjában fekvő Fés Ferők terhelik, és az . Két párhuzamos hatásvonalon működő, azonos nagyságú, de ellentétes irányú erőt erőpárnak nevezünk. STATIKAI ALAPFOGALMAK, ÉS AZ ÉPÍTMÉNYEKET ÉRŐ ERŐHATÁSOK. Az ellentétes erők összege nulla nagyságú, de van hatása: nyomaték , amely a sík bármely pontjaira felírva azonos.


A robotok mechanikai szempontból történő leírásának következő fontos eleme a statikai jellemzés, amelynek során a nyugalomban lévő robotokban ébredő erőkkel és forgatónyomatékokkal foglalkozunk. Ezt az indokolja, hogy sok esetben ismernünk kell, mekkora csuklóerők illetve nyomatékok szükségesek ahhoz, hogy a . Két test egymásra kifejtett erőhatása párosával egyenlő nagyságú, közös hatásvonalú és ellentétes értelmű (Newton féle akció–reakció, hatás– ellenhatás törvénye). Adott erő adott pontra vett nyomatéka alatt az erő nagyságának és az erőkarnak a szorzatát. S = A ∙ x = 3cm ∙ ,5cm = 15cm.


A megoldásokért az 1-pont akkor adható, ha az összefüggés, a behelyettesítés és a helyes végeredmény egyaránt szerepel. A súlypont meghatározása: = ∑. Síkidomok súlypontja és tehetetlenségi nyomatéka. ELŐADÁSOK SZÁMA (HETENTE). TANTERMI GYAKORLAT (HETENTE). Súlypont másodrendű nyomaték.


A statikai alapjainak elsajátítása, mérnöki gondolkodás megalapozása. Főtengelyre vett másodrendű nyomaték. Tantárgyismertetô bevezetô: q A mechanika tárgya, felosztása, vizsgálati módszere q Alapfogalmak, mértékegységek q Erők összevonása, ill. A kényszerek fogalma, fajtái.


RVÉNYESÜLÉSE fix fogművek tervezésekor.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hálózati szolgáltatások tétel

Kémény szigetelés padlástérben

Vakolat cement homok mész arány